Top menu navigation

2/24/2015

Królik wg taty

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na mięso z królika. Nikt tak nie przygotowuje królika jak mój tata. Ma On kilka przepisów, które robią na wszystkich olbrzymie wrażenie! :)




Składniki:
1 królik
sól, czosnek, majeranek


Mięso natrzeć solą, obłożyć czosnkiem i włożyć do lodówki na 12h. 
Na drugi dzień włożyć do garnka (lub na patelnię), mocno obsypać majerankiem, a następnie piec (we własnym tłuszczu, a jeśli się nie wytopi to delikatnie podlać tłuszczem) przez ok.3h pod przykryciem (do zrumienienia) na wolnym ogniu od czasu do czasu lekko podlewając wodą.



nienudne mięso z królika

3 komentarze:

  1. uwielbiam krolika :) twn wyglada cudnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mięso królicze. Najczęściej nacieram je czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem, ale nie wpadłam na to żeby zrobić je z majerankiem:). Następnym razem spróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki prosty przepis, a prezentuje się tak nieziemsko :) Aż się wierzyć nie chce, że tak prosto, można zrobić tak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń