Chałka waniliowa z kruszonką
Ten smak prześladował mnie od dawna. W tygodniu zaopatrzyłam się w kupną. Wydawało mi się, że to nie ma szans, żeby taka wyszła w domu. Och, jakże byłam w błędzie! Proporcje składników są na dużą, bardzo dużą chałkę (lub dwie mniejsze).
Przepis minimalnie zmodyfikowany ze strony Moje Wypieki a tam, po zmodyfikowaniu, został zaczerpnięty ze strony My Recipes
wykorzystałam:
3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej
1 duże jajko
4 łyżki cukru
4 łyżki
roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1 szklanka
ciepłego mleka
1 mały aromat waniliowy
3 płaskie łyżeczki suchych
drożdży
do posmarowania chałki:
1 małe jajko
odrobina mleka
kruszonka:
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki
Mąkę wsypałam do miski i wymieszałam z drożdżami, na środku zrobiłam wgłębienie. W oddzielnej misce rozmieszałam jajko z ciepłym mlekiem i rozstopionym masłem. Przelałam do mąki następnie dodałam sól, cukier i aromat. Ciasto wyrabiałam mikserem z hakami, aż zrobiło się gładkie (a mikser zaczął nieprzyjemnie pachnieć...). Przykryłam ściereczką i postawiłam przy ciepłym grzejniku, aż do podwojenia objętości.
Gdy było gotowe przełożyłam na stolnicę, podsypałam mąką. Podzieliłam na 4 równe części i formowałam wałki (węższe na brzegach, grubsze na środku). I zaplatałam chałkę, jak? Podpowiedź na filmiku :)
Po zapleceniu znowu przykryłam ściereczką i postawiłam przy grzejniku, żeby jeszcze troszkę urosła. W międzyczasie przygotowałam jajko z mlekiem do posmarowania oraz kruszonkę. Przełożyłam chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam baardzo dokładnie jajkiem z mlekiem i posypałam kruszonką. Włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.
Uwielbiam chałkę, koniecznie muszę jej spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam! :)
UsuńCudowna ,aż mam ochotę ją upiec .
OdpowiedzUsuńCieszę się :) dziękuję
Usuńdzięki Tobie będzie prześladował i mnie :D koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńDo dzieła! :)
Usuńwow! szacun :) wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńCudownie pachnąca wanilią, z chrupiącą kruszonką... Idealna :)
OdpowiedzUsuńIdealna w każdym calu, przypomina mi babcine klimaty zimą przy kakao ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo mi miło :)
Usuń