Top menu navigation

10/04/2014

Chałka waniliowa z kruszonką



Ten smak prześladował mnie od dawna. W tygodniu zaopatrzyłam się w kupną. Wydawało mi się, że to nie ma szans, żeby taka wyszła w domu. Och, jakże byłam w błędzie! Proporcje składników są na dużą, bardzo dużą chałkę (lub dwie mniejsze).
Przepis minimalnie zmodyfikowany ze strony Moje Wypieki a tam, po zmodyfikowaniu, został zaczerpnięty ze strony My Recipes

wykorzystałam:

    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 duże jajko
    4 łyżki cukru
    4 łyżki roztopionego masła
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 mały aromat waniliowy
    3 płaskie łyżeczki suchych drożdży 

do posmarowania chałki:
1 małe jajko
odrobina mleka
 
kruszonka:
1 łyżka masła
2 płaskie łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki 



Mąkę wsypałam do miski i wymieszałam z drożdżami, na środku zrobiłam wgłębienie. W oddzielnej misce rozmieszałam jajko z ciepłym mlekiem i rozstopionym masłem. Przelałam do mąki następnie dodałam sól, cukier i aromat. Ciasto wyrabiałam mikserem z hakami, aż zrobiło się gładkie (a mikser zaczął nieprzyjemnie pachnieć...). Przykryłam ściereczką i postawiłam przy ciepłym grzejniku, aż do podwojenia objętości.
Gdy było gotowe przełożyłam na stolnicę, podsypałam mąką. Podzieliłam na 4 równe części i formowałam wałki (węższe na brzegach, grubsze na środku). I zaplatałam chałkę, jak? Podpowiedź na filmiku :) 



Po zapleceniu znowu przykryłam ściereczką i postawiłam przy grzejniku, żeby jeszcze troszkę urosła. W międzyczasie przygotowałam jajko z mlekiem do posmarowania oraz kruszonkę. Przełożyłam chałkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarowałam baardzo dokładnie jajkiem z mlekiem i posypałam kruszonką. Włożyłam do lekko podgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam chałkę, koniecznie muszę jej spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna ,aż mam ochotę ją upiec .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) dziękuję

      Usuń
  3. dzięki Tobie będzie prześladował i mnie :D koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! szacun :) wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie pachnąca wanilią, z chrupiącą kruszonką... Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna w każdym calu, przypomina mi babcine klimaty zimą przy kakao ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo mi miło :)

      Usuń