Top menu navigation

10/28/2014

Surówka z kiszonej kapusty

Uwielbiam wszelkie surówki! 
Tu przepis na chyba każdemu znaną surówkę z kiszonej kapusty. Wersji pewnie jest z miliard. Ja znam tę i polecam.


składniki:
ok. 1/2 kg kiszonej kapusty
1 duża marchewska
1 jabłko
1 mała cebula (lub pół dużej)
sól, pieprz, cukier
3 łyżki oleju

Odcedzam kapustę. Cebulę bardzo drobno kroję i posypuję solą, żeby zmiękła. W międzyczasie do kapusty dodaję marchewkę i jabłko starte na tartce na dużych oczkach. Gdy cebula trochę zmięknie dodaję i ją, a następnie przyprawy i olej. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki, żeby trochę przeszło przyprawami. Podjadając od czasu do czasu pod pretekstem sprawdzenia, czy już gotowa ;)


1 komentarz:

  1. Pyszna surówka! Zawsze jak serwuję rybę na obiad, to w towarzystwie takiej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń