Top menu navigation

10/23/2014

Udka z kurczaka w jogurcie

Potrawy mięsne też zdarza mi się popełniać. Nawet często. Trudniej jednak z ich uwiecznieniem na fotografii. A to o pomysł na zdjęcie niełatwo a to za szybko jedzonko znika z talerza. Nie da się ukryć, że wszyscy w domu jesteśmy mięsojadami. Obiad bez mięsa? Ehm... Akceptowany jest w piątek, w pozostałe dni "głodny zje wszystko", ale popchnie kanapką z mięsem obojętnie jak dobre, by nie było ;)
Dziś u nas udka* z kurczaka z piekarnika. 



Składniki na marynatę na porcje dla 4 osób:
400g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
skórka otarta z połowy cytryny
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów
2 łyżki oleju, w którym zamarynowane były wcześniej pomidory
1 łyżeczka soli
2 łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera

Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą i natarłam nimi kurczaka (jeśli macie czas to dobrym rozwiązaniem jest zostawić kurczaka w tej marynacie na noc). Kurczaka ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wcześniej wyłożonym folią aluminiową (folii musi być na tyle dużo żeby można było szczelnie zamknąć kurczaka w niej). Piekłam w piekarniku ok. 30 minut, po czym odsłoniłam kurczaka i w opcji grill piekłam jeszcze przez 10 minut. Kurczak wyszedł bardzo soczysty. Delikatny, ale z wyczuwalnym smakiem cytryny i pomidorów.

*udka można zastąpić piersiami z kurczaka



1 komentarz:

  1. Kurczak wygląda fantastycznie, aż mi ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń