Top menu navigation

11/06/2014

Pieczona łopatka wieprzowa

Nie pieprz wieprza pieprzem, Pietrze,
bo bez pieprzu wieprz jest lepszy. 
[J.Brzechwa]

Komu idzie wymówienie łamańca językowego bez zacinania? Uwielbiam łamańce językowe i małe wyzwania. Najlepiej jak te drugie ktoś podejmuje za mnie :p
Dziś na łobiod łopatko wiepsiowo.



Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 małe cebule
2 małe pomidory
1 ząbek czosnku
1 małe jabłko
2 łyżeczki musztardy
0,5 puszki piwa jasnego
słodka papryka
pieprz ziołowy 
sól
oregano
nici do obwiązania
naczynie żaroodporne
woda do podlewania


Łopatkę obsypałam przyprawami (papryką, solą, pieprzem, oregano) i nimi natarłam, a na koniec dodałam musztardę i ją wtarłam w mięso. Ściśle obwiązałam nićmi i odstawiłam na czas przygotowania warzyw i owoca. Wszystkie obrałam. Czosnek zgniotłam i wrzuciłam na czarną dużą blachę. Cebulę, pomidory i jabłka pokroiłam na ćwiartki i dodałam do czosnku. Podlałam wszystko szklanką wody. Mięso ułożyłam na kratce w piekarniku (między kratkę a mięso położyłam folię aluminiową, ale nie jest ona niezbędna). Do żaroodpornego naczynia nalałam zimnej wody. Naczynie ułożyłam na najniższej "półce", na średnią wsunęłam blachę z warzywami a na najwyższą kratkę z mięsem. Ogrzewanie piekarnika włączyłam od dołu. Piekłam w sumie 2 godziny od czasu do czasu polewając mięso piwem i co jakiś czas odwracałam mięso do góry nogami :)



Mięso idealne do ziemniaków, klusek, kaszy. Można jeść z surówką lub np. bardzo smaczne jest z ogórkami kiszonymi.

2 komentarze:

  1. Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na obiad super a do kanapek idealnie, bo swojskie i naturalne

    OdpowiedzUsuń