Top menu navigation

11/18/2014

Cinnamon Donut Muffins

Najskuteczniejszym sposobem, aby narobić mi apetytu jest pozostawienie mnie sam na sam z pinterest.com z otwartymi wynikami wyszukiwania dotyczącymi muffinów (i jedzenia w ogóle ;) ). Ślinka cieknąca po kolana jest dobrym motywatorem do ruszenia tyłka i upieczenia słodkiego małego co nieco. Przyznaję się, że nie miałam pojęcia jak je przygotować. Skorzystałam z przepisu ze strony Moje Wypieki
Zmieniając trochę proporcje i składniki, dlatego wymienię je:


Wykorzystałam:
2 szkl. mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 jajko
3/4 szklanki mleka

oraz: 3 łyżki masła, roztopionego
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cynamonu

Wszystkie sypkie składniki wymieszałam w jednej misce, a mokre w drugiej. Za pomocą widelca lekko wymieszałam - dosłownie kilka razy "podrapałam" ciasto.
Ciastem wyłożyłam silikonowe foremki. Piekłam ok. 10 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Cukier wymieszałam z cynamonem. Wsypałam do jednego talerza, a do drugiego wlałam roztopione masło. Pączko-muffiny najpierw obtoczyłam w maśle, następnie w cynamonowym cukrze. I gotowe, a jakie są smaczne paluszki po takiej robocie ;) Przyjemny dodatek do kawki, baaaaaaaaaaardzo baaaardzo słodki ;) Mało są pączkowe, mają za to niepowtarzalny smak.


6 komentarzy:

  1. uwielbiam muffinki, które przypominają pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne i smaczne te muffinki:)) Polecam poeksperymentować z gotową przyprawą korzenną, ja stosowałam ją do muffinów z dynią i wyszły super smaczne:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo ciekawy pomysł :) Spróbuję :)

      Usuń
  3. Wyszły Ci znakomite :)
    Mnie też apetyczne zdjęcia potrafią mocno zmotywować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      ufff... to mi raźniej, że nie tylko ja tak mam :)

      Usuń