Top menu navigation

9/04/2014

tarta z nektarynkami


ależ miałam smaka na słoooodkie! :p

do wypieków jajek brakło. Ależ się nagłowiłyśmy z Anią, co upiec.
Ania znalazła w lodówce ciasto francuskie. Koniec końców i tak trzeba było wybrać się do sklepu po jajka... bo bardzo potrzebowałyśmy chociaż jedno.




wykorzystałyśmy:
1 op. gotowego ciasta francuskiego
2 nektarynki
1 op. budyniu śmietanowego
150g masła
400ml mleka
2 łyżki cukru
opcjonalnie cukier puder 



Budyń przygotowałyśmy wg instrukcji na odwrocie (z małą zmianą- zamiast 500ml mleka, wykorzystałyśmy 400ml). Po zrobieniu budyniu połączyłyśmy go, za pomocą trzepaczki, z margaryną.
Ciasto rozłożyłyśmy na blaszce delikatnie zawijając brzegi i posmarowałyśmy rozmąconym jajkiem. Podpiekłyśmy przez ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nektarynki oczyściłyśmy i pokroiłyśmy w paski. Przestudzony budyń wyłożyłyśmy na ciasto i ułożyłyśmy na nim nektarynki. Tak przygotowane piekłyśmy w piekarniku przez ok 30 minut.
Przed samym podaniem oprószyłyśmy cukrem pudrem.

 




3 komentarze:

  1. Anonimowy9/04/2014

    dlaczego budyń łączyć z margaryną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia sprawiają, że ślinka cieknie! Pysznie wygląda i z pewnością jeszcze pyszniej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie! aż mi się ciacha zachciało :D

    OdpowiedzUsuń