Top menu navigation

9/29/2014

Sorbet jabłkowy


Jabłek w ogrodzie mnóstwo. Jemy i zaprawiamy i jemy i...wpadł mi do głowy kolejny pomysł na wykorzystanie jabłek. REWELACYJNY!
Sorbet jabłkowy to strzał w 10! Tylko roboty sporo... Porcję zrobiłam małą (na deser dla 3 osób). Zdecydowanie przerobię o wiele więcej. Trochę inne przetwory na zimę :) Kolejne bez bardzo zdrowe, bez jakichkolwiek konserwantów!

wykorzystałam:
3 średniej wielkości jabłka
1 łyżkę miodu

Jabłka umyłam, obrałam i starłam na tarce (na "paćkę"). Dodałam miód i wymieszałam. Włożyłam do zamrażarki na godzinę, po godzinie wyjęłam żeby zamieszać i po kolejnej godzinie to samo.


9 komentarzy:

  1. idealny, naturalny i orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i mimo, że za oknem robi się coraz chłodniej, to takiego sorbetu bym nie odmówiła :) rewelacja, serio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I gorąco polecam :) Można zamrozić na dłużej i pewnego zimowego dnia sięgnąć po niego :)

      Usuń
  3. Mmm, piękny Ci wyszedł :)
    Ja robiłam z cynamonem - poezja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a cynamon to idealny dodatek :D

      Usuń
  4. Anonimowy10/22/2014

    Mam pytanie. Czy taki sam efekt otrzymam blendujac jablka? Po zblendowaniu wychodzi taka papka jak po starciu na malych oczkach. Dziekuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) Można też skorzystać z malaksera :)

      Usuń
    2. Anonimowy10/23/2014

      Dziekuje bardzo :)

      Usuń