Jagody na zimę wg mamy
Jeden
ze sposobów mojej mamy na zaprawienie jagód na zimę. Goszczą w naszej
spiżarni od lat! Idealne do wypieków, deserów, zup owocowych, pierogów,
naleśników itd.itd. wystarczy wsypać umyte, oczyszczone jagody do małych słoiczków, zasypać 2-3
łyżkami cukru, a następnie włożyć do garnka z wodą i gotować 25minut
(licząc od zagotowania się wody). Po tym czasie ułożyć do góry dnem na
ściereczce, a drugą przykryć. Niech tak stoją do ostygnięcia.
Zastanawiacie się do czego faktycznie można by je wykorzystać?
Przepisy na blogu, do których możecie wykorzystać tak przygotowane jagody:
- Sernik Nowojorski
- Jagodowe Muffiny Jogurtowe
- Jagodowe Pierogi
- Jagodowy Kisiel Domowy
- Jagodova Miłość
Jagody przed zagotowaniem i zasypaniem cukrem |
Jagody już po zasypaniu, ale wciąż przed gotowaniem |
Przypomniałaś mi smak z dzieciństwa :). Uwielbiam jagody i chętnie bym zeszła ponownie do piwnicy po mały słoiczek.
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam :) To przygotuj kilka słoiczków i schowaj w piwnicy na odpowiednią chwilę :)
Usuńzrobiłaś mi smaka na zupę jagodową :), ale nie widziałam na Tajwanie jagód :/
OdpowiedzUsuńPrzyjedź to Cię nią ugoszczę :) a borówki amerykańskie widziałaś? Może w smaku wyszłaby podobnie :)
UsuńMnie też narobiłaś smaka :) Pomarzyć tylko mogę :)
OdpowiedzUsuńO.
Wysłać Ci słoiczek? :) Albo jak będziesz w Poznaniu można się spotkać i dostaniesz :)
Usuń