Domowy kisiel jagodowy
Oto pora, gdy za oknem coraz zimniej, a po ciepłe desery sięgamy o wiele chętniej.
wykorzystałam:
½ szkl. domowego soku jagodowego*
2 szkl. wody
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1½ szklanki wody i ½szklanki soku jagodowego wlewamy do garnka, dosypujemy łyżkę cukru i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, aby następnie dodać tę zawiesinę do gotujących płynów i energicznie mieszamy, przestajemy podgrzewać. Niebo w gębie :) W przygotowaniu zajmuje tyle czasu, co kisiel z torebki.
O mniam, musiał smakować latem :)
OdpowiedzUsuńo tak :) przyjemne są takie smakołyki i dla ciała i dla duszy ze względu na wspomnienia, które przywołują :)
Usuń