Top menu navigation

1/09/2015

Domowy kisiel jagodowy

Oto pora, gdy za oknem coraz zimniej, a po ciepłe desery sięgamy o wiele chętniej.

wykorzystałam:
½ szkl. domowego soku jagodowego*

2 szkl. wody

1 łyżka cukru

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

 1½ szklanki wody i ½szklanki soku jagodowego wlewamy do garnka, dosypujemy łyżkę cukru i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej połowie szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, aby następnie dodać tę zawiesinę do gotujących płynów i energicznie mieszamy, przestajemy podgrzewać. Niebo w gębie :) W przygotowaniu zajmuje tyle czasu, co kisiel z torebki. 

*gdybym dysponowała sokiem ze sklepu zwiększyłabym jego ilość, a zmniejszyła wody. Ten z naszej domowej spiżarni jest o wiele intensywniejszy niż sklepowy i posiadał nieliczne kawałki jagód :)


2 komentarze:

  1. O mniam, musiał smakować latem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) przyjemne są takie smakołyki i dla ciała i dla duszy ze względu na wspomnienia, które przywołują :)

      Usuń