Jagodova Miłość
Bjork śpiewa "all is full of love", a Norah Jones i Jude Law kusili w "My Blueberry Nights" wszędzie miłość.
Pojawiła się i u mnie! Z tym, że u mnie to miłość do jedzenia ;)
Spód:
Pojawiła się i u mnie! Z tym, że u mnie to miłość do jedzenia ;)
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 500 g serka homogenizowanego
- 5 łyżek cukru pudru i op. cukru wanilinowego
- aromat waniliowy
- ½ szklanki śmietanki 30 %, schłodzonej
- 0,5 szklanki porzeczkówki
- jagody
- 250 ml soku z jagód
- 1,5 łyżki żelatyny
Składniki na ciasto szybko zagniotłam, owinęłam folią spożywczą i wrzuciłam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowałam i ułożyłam na silikonowej formie do tarty, nakłułam widelcem . Piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kremówkę ubiłam, dodałam pozostałe składniki i wymieszałam na gładką masę. Równomiernie rozłożyłam na spodzie. I do lodówki.
Sok z jagód + porzeczkówka - doprowadziłam do wrzenia i dodałam żelatynę. Energicznie mieszałam. Odłożyłam do ostygnięcia.
Jagody ułożyłam masie serowej, a następnie wylałam tężejącą galaretkę. I znów do lodówki :)
Gotowe!
Wyszło bardzo delikatnie i nie za słodko. Rozpływa się w ustach.
Komentarze
Prześlij komentarz