Top menu navigation

4/12/2015

Jagodowe muffiny jogurtowe

Jak się dorwę do jakiegoś przepisu to staram się go wycisnąć na maksa eksperymentując w różnych kierunkach. Dlatego znów u nas muffiny. No i może też dlatego, że nie było nic do kawy, a jak to tak przy niedzieli bez czegoś słodkiego do kawy? Nie da się. Zwłaszcza u nas w domu!
Dziś też 8. POZnan* Półmaraton podziwiam bardzo wszystkich, którzy wzięli w nim udział!!



Składniki (12muffinek)
2szkl. mąki
2łyżki kakao
0,5szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 jajko
2 żółtka
1szkl. jogurtu naturalnego
0,5szkl. oleju
3 łyżki soku z jagód
2 łyżki jagód z kompotu (mogą być mrożone)

kruszonka:
1łyżeczka masła
ok.1 łyżka mąki 
ok. 1 łyżka kakao
ok.1 łyżka cukru

Wykonanie to praktycznie tak samo jak pomarańczowe muffiny jogurtowe, ale ctrl+C i ctrl+V  i oto instrukcje:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy do uzyskania sypko-mokrej konsystencji.
Teraz muffiny:
Ważne, by korzystać z tej samej szklanki, dlatego najpierw do jednej miski wsypujemy składniki suche, następnie do drugiej mokre. W każdej misce dokładnie mieszamy składniki,aby następnie wlać mokre do suchych i "podrapać" widelcem do lekkiego połączenia składników.
Przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami i posypujemy najpierw jagodami a następnie kruszonką. Wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika (lecz wciąż nagrzewającego się piekarnika) i pieczemy do suchego patyczka.
 

 

2 komentarze:

  1. Muffinki jagodowe to jedne z moich ulubionych :):) Twoje wyglądają cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o półmaratonie. To kiedy startujesz? W następnym? Trzymam kciuki. Może Cię zachęcę :)???

    OdpowiedzUsuń