Top menu navigation

3/12/2015

Jagodowo wypasione pierogi


Tak dokładniej to jagodowe pierogi z nadzieniem jagodowo-serowym.
Cóż rzec mogę - po prostu uwielbiam pierogi, szczególnie te na słodko.

wykorzystałam:
ciasto:
ok. 40 dag mąki
jajko
ok. 50ml letniej wody
ok. 100ml soku jagodowego
szczypta soli

nadzienie:
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (op. 125g)
125g sera twarogowego
2 łyżki soku jagodowego
1/2 szkl. jagód 

Mąkę przesiałam na stolnicę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli i mieszałam ze sobą za pomocą noża poprzez "krojenie" mąki i jajka. Sok wymieszałam z wodą i delikatnie, po trochu wlewałam do ciasta dalej w ten sposób mieszając. Gdy składniki się lekko połączyły odłożyłam nóż i zaczęłam zagniatać ciasto do gładkości. Odłożyłam na brzeg stolnicy i przykryłam wilgotną ściereczką. 
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszałam ze sobą - rozgniatałam w miseczce za pomocą widelca.
Odkroiłam kawałek ciasta i bardzo cienko rozwałkowałam. Za pomocą foremki do pierogów wycinałam kółka. Ciasto ułożyłam na foremce, na środku łyżeczką nakładałam nadzienie, brzegi smarowałam wodą i mocno dociskałam.
Wrzucałam do lekko osolonej, wrzącej wody. Gdy wypływały na wierzch to jeszcze chwilkę gotowałam. 
Na zdjęciach przedstawiam dwie propozycje podania - z gęstą śmietaną i cukrem oraz ze stopionym masłem wymieszanym z bułką tartą i cukrem.







Wariacje pierogowe

5 komentarzy:

  1. Taka wersja musi być obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla fanów jagód coś iście niesamowitego! ja odleciałam :)

      Usuń
  2. Anonimowy3/13/2015

    Nieludzkie! Tak w zimie kusić pierogami z borówkami :( ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko wina tego, że mieliśmy zaprawione :D polecam! Najdzie człowieka na ten smakołyk i wystarczy zajrzeć do spiżarki a tam zastrzyk lata :)

      Usuń
  3. piękny blog i bardzo ciekawy pomysł na dodanie soku do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń