Pulpeciki rybne

Lekkie pulpeciki rybne w sosie śmietanowo-koperkowym są idealnym daniem przy piątku, a także przy poniedziałku, wtorku, środzie, czwartku, sobocie a nawet niedzieli ;)


Wykorzystałam:
1kg filetów z mintaja (mrożonych)
1 jajko
1 szkl. bułki tartej
przyprawa do ryb, sól

sos:
150ml śmietanki 30%
300ml wody
3 łyżki drobno pokrojonego koperku*
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz


Filety, rozmrożone, należy odsączyć z nadmiaru wody, a następnie rozdrobnić - można przepuścić przez maszynkę do mięsa, ja rozdrabniałam w dłoni podczas wyrabiania. Jajko, przyprawy i 1/2 szkl. bułki tartej wrzuciłam od razu do filetów, resztę dosypywałam po trochu kontrolując żeby pulpeciki nie wyszły za suche. Gotowałam na parze przez ok. 45 minut.

Śmietankę, wodę, koperek i przyprawy wrzuciłam do garnka, doprowadziłam do wrzenia często mieszając. Zdjęłam z ognia wsypałam mąkę szybko mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. Chwilę podgrzewałam na małym ogniu - do zgęstnienia sosu. Od razu nadaje się do podania.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty