Top menu navigation

5/21/2015

Rolada z truskawkami

Słodkie rolady mają w sobie coś wyjątkowego. Coś, co na samą myśl o nich wywołują na mojej twarzy uśmiech. 
Może to dlatego, że rolada kojarzy mi się z babcinami wypiekami? Zawsze udanymi! Przepisami bez odważania co do grama, bo najlepszą miarą jest "żeby dobrze wyglądało". Przepis wygrzebałam z notatnika mojej mamy i wykorzystałam połowę składników.

Dziś polecam ciemną roladę z masą serowo-śmietanową i truskawkami.  Dobrą na wiele okazji! Walentynki? Wiosna? Dzień Mamy? Bo dlaczego nie?

Minimalistyczna ilość składników, a jednak olbrzymia przyjemność!

Wykorzystałam:
na ciasto:
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

masa serowo-śmietanowa:
1 szkl. twarogu sernikowego
1 szkl. śmietanki 36%
1 op. żelatyny deserowej 
1 szkl. truskawek pokrojonych w średnią kostkę

polewa:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (lub gorzkiej)
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
3 łyżki śmietanki 36%



Białka ubijamy, po chwili dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy po kolei następne składniki. Ubijamy przez niecałe 10 minut. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wychodzi bardzo cienka warstwa ciasta). Wkładamy do ciepłego już piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po upieczeniu przewracamy blachę do góry dnem, przerzucając w ten sposób ciasto na ściereczkę. Odklejamy papier do pieczenia i zwijamy biszkopt w rulon. Odstawiamy do wystygnięcia.

Twaróg i śmietankę mieszamy ze sobą mikserem. Dodajemy żelatynę przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. A na końcu truskawki - teraz mieszamy łyżką, nie mikserem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, żeby masa zaczęła gęstnieć. Następnie rozwijamy biszkopt i nakładamy masę. Delikatnie zwijamy. Wstawiamy całość do lodówki. 

Polewę przygotowujemy umieszczając miskę na garnku z wrzącą wodą. Wkładamy do niej wszystkie składniki oprócz kakao. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy miskę z garnka. Delikatnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Polewamy roladę.

Gotowe :)


4 komentarze:

  1. Pyszna ,bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Omnomnom, pyszka!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah tak mało czasu mam na te wszystkie wypieki! Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń