Top menu navigation

5/25/2015

Ekspresem do nieba

och, długo. Bardzo długo chodziła mi ta kombinacja po głowie. Świeże słodziutkie truskawki, krem śmietankowo-mascarponowy, ciemny kakaowy biszkopt... Żołądek aż mi się skręcał, w ślinie chodziłam po kostki skąpana. 

Wykorzystałam:
ciasto:
4 jajka
1/2 szkl. mąki
2 płaskie łyżki kakao
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
krem:
250ml śmietanki 30%
250g mascarpone
polewa:
1/2 tabliczki czekolady
1 łyżka margaryny
3 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru pudru

1/2kg truskawek
Białka chwilę ubijałam, następnie dodałam cukier i ubijałam do sztywności. Dodawałam po kolei, za każdym razem ubijając na gładko zanim dodałam kolejny składnik,: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ocet. Następnie miksowałam jeszcze przez niecałe 10 minut. Wylałam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyłam do lekko rozgrzanego piekarnika i piekłam przez ok.15 minut (do suchego patyczka). Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam na chwilę w piekanriku z uchylonymi drzwiczkami.Przestudzone ciasto wyjęłam z formy i odczepiłam papier do pieczenia. Wykrajałam kółka* z ciasta, które następnie przekroiłam na pół otrzymując dwa blaty ciasta.


Śmietankę ubiłam, po czym, nie przerywając ubijania, dodawałam po trochu mascarpone i jeszcze chwilę mieszałam. 

Opłukane truskawki pokroiłam w plastry i układałam na jednym blacie. Nakładałam na to krem, a na kremie położyłam truskawki. Drugi blat posmarowałam "od dołu" cienko kremem i na górze też - nożem robiłam delikatne esy floresy w kremie. Wstawiłam do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.

Do metalowej miseczki wrzuciłam czekoladę, margarynę i śmietankę. Wszystko podgrzewałam w kąpieli wodnej często mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączyły dodałam kakao i cukier puder - mieszałam do gładkości. Przestudzoną polewą delikatnie polewałam ciastka. I myk, znowu do lodówki. A następnie, bach na talerz. I chaps do buzi ;)



*można pokroić na kwadraty :)
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

1 komentarz: