Top menu navigation

1/18/2015

Tort dyniowo-śmietanowy

Pieczenia w spółce ciąg dalszy. 
Piekłyśmy w 3. Mama, siostra i ja :) Coś czuję, że jeszcze trochę i Mały do nas dołączy! 

Oto, co nam wyszło! Coś w sam raz dla łakomczuchów i zdecydowanie nie polecam osobom liczącym kalorie. UWAGA UWAGA!! Patrzenie też może utuczyć ;)




Składniki:
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej,
4 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
7 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju 
5 szkl. dyni starej na małych oczkach
krem:
1l. śmietanki kremówki (30%)
2 op. żelatyny-fix deserowej
polewa:
1 puszka masy krówkowej

Najpierw wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty.

Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru). 

Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki".





Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. kocham wszystko, co dyniowe!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki, z przyjemnością zjadłabym WIELKI kawałek :)) i bardzo fajny, przystępny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie:) i co tam kalorie:)

    OdpowiedzUsuń