Tort dyniowo-śmietanowy
Pieczenia w spółce ciąg dalszy.
Piekłyśmy w 3. Mama, siostra i ja :) Coś czuję, że jeszcze trochę i Mały do nas dołączy!
Oto, co nam wyszło! Coś w sam raz dla łakomczuchów i zdecydowanie nie polecam osobom liczącym kalorie. UWAGA UWAGA!! Patrzenie też może utuczyć ;)
Piekłyśmy w 3. Mama, siostra i ja :) Coś czuję, że jeszcze trochę i Mały do nas dołączy!
Oto, co nam wyszło! Coś w sam raz dla łakomczuchów i zdecydowanie nie polecam osobom liczącym kalorie. UWAGA UWAGA!! Patrzenie też może utuczyć ;)
Składniki:
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej,
4 łyżeczki sody
4 łyżeczki cynamonu
7 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. oleju
5 szkl. dyni starej na małych oczkach
krem:
1l. śmietanki kremówki (30%)
2 op. żelatyny-fix deserowej
polewa:
1 puszka masy krówkowej
krem:
1l. śmietanki kremówki (30%)
2 op. żelatyny-fix deserowej
polewa:
1 puszka masy krówkowej
Najpierw
wymieszałyśmy jajka z z cukrem, następnie dodałyśmy wszystkie składniki
i wymieszałyśmy ze sobą. Duuużą blachę wyłożyłyśmy papierem do
pieczenia. Piekłyśmy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroiłyśmy na pół (w szerz, tworząc dwa osobne placki) i znowu na pół (na wysokości) w ten sposób otrzymałyśmy 4 blaty.
Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru).
Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki".
Kremówkę ubiłyśmy, a żelatynę rozpuściłyśmy wg instrukcji na opakowaniu (pominęłyśmy dodawanie cukru).
Blaty przełożyłyśmy masą śmietanową i odstawiłyśmy na 30 min. w chłodne miejsce. Następnie na wierzchu rozsmarowałyśmy kajmak, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobiłyśmy kajmakowe "zacieki".
kocham wszystko, co dyniowe!!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, z przyjemnością zjadłabym WIELKI kawałek :)) i bardzo fajny, przystępny przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:) i co tam kalorie:)
OdpowiedzUsuń