Serca z kurczaka
Serca z kurczaka kojarzyły mi się zawsze z jedną wersją potrawy - smażone i już. Cóż, takie uwielbiałam! Chętnie się nimi zajadałam nie raz, nie dwa. Kupiłam wczoraj 0,5kg serc z kurczaka. Jedyne 2,82zł! Dziś od rana - u nas to od ok. 5, krążą mi po głowie myśli jak przyrządzić te serca w wersji wiosenno-letniej. Dziś zdjęcia z telefonu, aparatu brakło pod ręką...
Jak Wam się podobają w tej odsłonie?
komu przepis?
Składniki:
0,5kg serc z kurczaka
300ml wody
1 czubata łyżeczka cukru
2 czubate łyżeczki soli
50ml oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
skórka drobno otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
zioła prowansalskie, płatki czerwonej papryki
białe wytrawne wino
patyczki do szaszłyków
Serca przepłukałam. W wodzie rozpuściłam cukier i sól, tym zalałam serca. Schowałam do lodówki na kilka godzin (możecie przygotować to wieczorem, przed snem i całą noc chłodzić). Olej wymieszałam z przyprawami, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, posiekaną natką, po czym też schowałam do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz