Top menu navigation

4/10/2015

Pomarańczowe muffiny jogurtowe

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz chęci spędzać godzin w kuchni?
Te muffinki będą dla Ciebie świetnym rozwiązaniem.
Ich przygotowanie jest ekspresowe, jak większości muffinek.



p.s. tak. Nasz piekarnik wciąż popsuty, ale dał radę z tymi muffinkami! i nie tylko z nimi ;)

Składniki (12muffinek)
2szkl. mąki
0,5szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 jajko
1szkl. jogurtu naturalnego
0,5szkl. oleju
sok z połowy pomarańczy

kruszonka:
1łyżeczka masła
ok.2 łyżki mąki
ok.1 łyżka cukru

+ lukier:
4 czubate łyżeczki cukru pudru
2 niepełne łyżki mleka

 

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy do uzyskania sypko-mokrej konsystencji.
Teraz muffiny:
Ważne, by korzystać z tej samej szklanki, dlatego najpierw do jednej miski wsypujemy składniki suche, następnie do drugiej mokre. W każdej misce dokładnie mieszamy składniki,aby następnie wlać mokre do suchych i "podrapać" widelcem do lekkiego połączenia składników.
Przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami i posypujemy kruszonką. Wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika (lecz wciąż nagrzewającego się piekarnika) i pieczemy na złoty kolor.


2 komentarze:

  1. Kradnę częśc przepisu na kruszonkę :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo fajny przepis! Z przyjemnością wykorzystam, bo bardzo podoba mi się pomysł na muffiny z kruszonką. Pięknie wyszły na zdjęciach! :)

    OdpowiedzUsuń