Domowa mielonka mamy

Bycie eko i bio jest teraz bardzo modne. Sklepów ze zdrową żywnością jest coraz więcej. Nawet w zwykłych supermarketach pojawiają się ekologiczne stoiska. Zdrowe wędliny to jeden z pożądanych produktów. Moja mama zwraca dużą uwagę na to, co jada się w naszym domu. Szczególnie na mięsa. Od czasu do czasu pojawia się u nas mielonka w słoikach. 



Składniki (5 słoików):
2kg mięsa mielonego (szynka)
ok. 2 garści majeranku
sól, pieprz


I teraz najbardziej skomplikowana część.. żartuję ;) Całość po prostu ze sobą mieszamy i wkładamy do słoików do ok. 3/4 ich wysokości. Mocno w słoikach ugniatamy do dna. Wkładamy do garnka z wodą, tak by ta sięgała prawie do wieczek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godziny. Następnie odstawiamy do ostygnięcia pod ściereczką, a później do lodówki.




Komentarze

  1. Mięso mielone wkładasz surowe? Ile czasu może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, surowe. Mocno zakręcam i gotuję. Może stać dłuuuuuuugo, tylko musi się dobrze zawekować. U nas wytrzymuje max. kilka tygodni, bo trudno otworzyć lodówkę i pozostać obojętnym względem tej mielonki :) Myślę, że do pół roku spokojnie, nawet dłużej :)

      Usuń
  2. Niezastąpione słoiki od mam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo tak! :) nie ma to jak u mamy i od mamy :D

      Usuń
  3. W ogóle prawie nie jemy wędlin ale jesli juz to taka mielonka byłaby w porządku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mogę zapytać- nie jecie ze względu na konserwanty?

      Usuń
  4. Zdecydowanie kradnę przepis :) Jestem wielką fanką robienia takich rzeczy jak paprykarz, czy chociażby mielonka samemu. wówczas zdecydowanie wiem co jem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znam takie mieloneczki - moja mama dawno, dawno temu je robiła i były przepyszne. najlepsza była oczywiście galaretka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty