Wątróbka w śmietanie

Nie tak dawno jeszcze nienawidziłam wątróbki. Sytuacja zmusiła mnie do jej jedzenia. Teraz śmiało rzec mogę, że ją lubię! Szczerze lubię smażoną wątróbkę! Lubię też z nią eksperymentować :) 
Dlatego przedstawiam Wam przepis na wątróbkę duszoną w śmietanie. To naprawdę gorący przepis! Smak obiadu jeszcze czuję w ustach... Chyba po poście skoczę po dokładkę. A co mi tam!
 

Składniki 
(porcja gigant dla 5 osób uwzględniając dokładki):
80dag wątróbki drobiowej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki mąki
150ml śmietany 12%
1 szklanka wody
2 średnie cebule
sól, pieprz, cukier
olej i masło do smażenia

Wątróbkę oczyściłam i opłukałam. Zalałam mlekiem i wstawiłam na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie odsączyłam wątróbkę, rozkroiłam na mniejsze kawałki, obtoczyłam w mące wymieszanej z pieprzem i kładłam na gorący olej smażąc do zrumienienia z obydwu stron. Gdy się zrumieniły smażyłam na małym ogniu do czasu przygotowania pozostałych składników. Cebulę pokroiłam w plastry, przepłukałam zimną wodą i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem. Delikatnie posypałam cukrem, smażyłam często mieszając aż do zeszklenia się. Dodałam powoli śmietanę do cebuli dokładnie mieszając i cały czas podgrzewając całość. Do wątróbki wlałam szklankę wody, a następnie cebulę ze śmietaną. Całość dusiłam jeszcze kilka minut na ogniu (do zgęstnienia). Soliłam dopiero na talerzu. 




Komentarze

  1. Ojej, az mi zapachniala ta watrobka! :) cale wieki nie jadla, tak apetycznie wyglada, mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam wątróbki w śmietanie! Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wątróbka w śmietanie jest bardzo dobra moi domownicy ją uwielbiają, mam nawet w archiwum nieopublikowany przepis. Ja robią z tą różnicą, że podsmażam na maśle.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty