Top menu navigation

3/09/2015

Wyjątkowe cupcakes

Wyjątkowe, gdyż i okazja była wyjątkowa. Otóż po kilku miesiącach miałam przyjemność gościć byłą współlokatorkę. Mieszkałyśmy razem w Rzymie. Tylko przez miesiąc, ale był to niezwykły miesiąc. Znałyśmy się zanim razem zamieszkałyśmy. I większość moich ciepłych wspomnień z pobytu we Włoszech jest bardzo ściśle z Nią powiązanych. 
Bardzo chciałam, żeby czas, który u nas spędzi był dla Niej wyjątkowym i mam nadzieję, że takim był.
Ciasto na te babeczki zawsze wychodzi. Normalnie dodaję jeszcze kawałki czekolady, ale tym razem postanowiłam z nich zrezygnować, by nie przesadzić z ilością dodatków ;)



Składniki (12 cupcakes)
ciasto:
1 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
sól
1 jajko
2 łyżeczki olejku waniliowego
1 szkl. jogurtu
0,5szkl. oleju

krem:
0,5 kostki masła w temp. pokojowej
300g cukru pudru

masa marcepanowa

Ciasto:
składniki suche dokładnie wymieszałam ze sobą, a mokre ze sobą. "Niedbale" połączyłam składniki mokre i suche. Przełożyłam do foremek silikonowych, napełniając je do 3/4 wysokości. Włożyłam do lekko rozgrzanego piekarnika i piekłam do suchego patyczka. Wyciągnęłam, lekko przestudzone przełożyłam do papierowych foremek i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia.
serduszka z masy marcepanowej:
masę cienko rozwałkowałam i wycinałam z niej serduszka za pomocą foremki.
krem:
Masło mieszałam mikserem do uzyskania leciutkiej, puszystej masy. Następnie po trochu dodawałam cukier puder i dalej mieszałam. Przełożyłam do szprycy i delikatnie przekładałam na babeczki, a na kremie układałam serduszka. Odstawiłam w chłodne miejsce.


1 komentarz: