Top menu navigation

3/26/2015

Marchewkowe ciasto z masą serową

Coś na święta i nie tylko :) 
Ciasto jest bardzo wilgotne, ale delikatnie słodkie. Jego dużym plusem jest szybkość przygotowania. Można podawać w wersji bez masy serowej - np. zastępując ją cukrem pudrem :)





składniki:
na ciasto:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. drobno tartej marchewki lub marchewki z soku
2/3 szkl. maślanki
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
4 łyżki cukru

na masę serową:
150g serka śmietanowego
50g masła
200g cukru pudru

pisaki do ozdobienia

Ciasto:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepałam z cukrem, następnie dodałam maślankę i stopione masło. Wlałam mokre składniki do suchych, lekko przemieszałam, dodałam marchewkę i mieszałam do połączenia. Piekłam w okrągłej formie śr. 24cm wysmarowanej masłem, przez ok 7 minut (do suchego patyczka) - ciasto włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180/200stopni.
Masa serowa:
Masło utarłam z cukrem pudrem aż masa zrobiła się puszysta. Następnie po trochu dodawałam serek bez przerywania mieszania. Schłodzoną masę przekładałam na schłodzone ciasto. 
Marchewkowe wzory rysowałam po pokrojeniu ciasta na kawałki. 

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, może się skuszę na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają, aż szkoda jeść takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo podobny do tego, którego zazwyczaj używam. Ciasto wychodzi rzeczywiście przepyszne, koniecznie z serkiem na wierzchu! Skąd masz takie markery do malowania wzorków? Pierwsze widzę szczerze mówiąc. Efekt jest niesamowity!

    Polecam się na http://ograniczamsie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń