Mini naleśniki marchewkowo-jabłkowe
Farfocli z soków nie pochłaniam. Gdy przelewałam przez sito farfoclowy sok, w głowie rodziła się myśl za myślą jak je wykorzystać, żeby ich nie wyrzucać. Poniżej prezentuję jeden z pomysłów.
Jajka rozmąciłam z mlekiem, dodałam resztę składników i wymieszałam.
Łyżką kładłam małe placuszki na rozgrzaną patelnię.
*miąższ można też przygotować specjalnie na tę okazję: 1 średnie jabłko i 2 średnie marchewki należy zetrzeć na tartce na małych oczkach i gotowe.
składniki:
1szkl. miąższu marchewkowo-jabłkowego, który został z soku *
1,5 szkl. mleka
2 jajka
2,5 szkl. mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Jajka rozmąciłam z mlekiem, dodałam resztę składników i wymieszałam.
Łyżką kładłam małe placuszki na rozgrzaną patelnię.
*miąższ można też przygotować specjalnie na tę okazję: 1 średnie jabłko i 2 średnie marchewki należy zetrzeć na tartce na małych oczkach i gotowe.
świetne nalesniczki! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy!
OdpowiedzUsuń