Marchewkowe ciasto z masą serową

Coś na święta i nie tylko :) 
Ciasto jest bardzo wilgotne, ale delikatnie słodkie. Jego dużym plusem jest szybkość przygotowania. Można podawać w wersji bez masy serowej - np. zastępując ją cukrem pudrem :)





składniki:
na ciasto:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. drobno tartej marchewki lub marchewki z soku
2/3 szkl. maślanki
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
4 łyżki cukru

na masę serową:
150g serka śmietanowego
50g masła
200g cukru pudru

pisaki do ozdobienia

Ciasto:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepałam z cukrem, następnie dodałam maślankę i stopione masło. Wlałam mokre składniki do suchych, lekko przemieszałam, dodałam marchewkę i mieszałam do połączenia. Piekłam w okrągłej formie śr. 24cm wysmarowanej masłem, przez ok 7 minut (do suchego patyczka) - ciasto włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180/200stopni.
Masa serowa:
Masło utarłam z cukrem pudrem aż masa zrobiła się puszysta. Następnie po trochu dodawałam serek bez przerywania mieszania. Schłodzoną masę przekładałam na schłodzone ciasto. 
Marchewkowe wzory rysowałam po pokrojeniu ciasta na kawałki. 

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie, może się skuszę na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają, aż szkoda jeść takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis bardzo podobny do tego, którego zazwyczaj używam. Ciasto wychodzi rzeczywiście przepyszne, koniecznie z serkiem na wierzchu! Skąd masz takie markery do malowania wzorków? Pierwsze widzę szczerze mówiąc. Efekt jest niesamowity!

    Polecam się na http://ograniczamsie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty