Marchewkowe ciasto z masą serową
Coś na święta i nie tylko :)
Ciasto jest bardzo wilgotne, ale delikatnie słodkie. Jego dużym plusem jest szybkość przygotowania. Można podawać w wersji bez masy serowej - np. zastępując ją cukrem pudrem :)
Ciasto jest bardzo wilgotne, ale delikatnie słodkie. Jego dużym plusem jest szybkość przygotowania. Można podawać w wersji bez masy serowej - np. zastępując ją cukrem pudrem :)
składniki:
na ciasto:
2 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. drobno tartej marchewki lub marchewki z soku
2/3 szkl. maślanki
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
4 łyżki cukru
na masę serową:
150g serka śmietanowego
50g masła
200g cukru pudru
pisaki do ozdobienia
Ciasto:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepałam z cukrem, następnie dodałam maślankę i stopione masło. Wlałam mokre składniki do suchych, lekko przemieszałam, dodałam marchewkę i mieszałam do połączenia. Piekłam w okrągłej formie śr. 24cm wysmarowanej masłem, przez ok 7 minut (do suchego patyczka) - ciasto włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180/200stopni.
Masa serowa:
Masło utarłam z cukrem pudrem aż masa zrobiła się puszysta. Następnie po trochu dodawałam serek bez przerywania mieszania. Schłodzoną masę przekładałam na schłodzone ciasto.
Wygląda smakowicie, może się skuszę na ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, aż szkoda jeść takie cuda :)
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo podobny do tego, którego zazwyczaj używam. Ciasto wychodzi rzeczywiście przepyszne, koniecznie z serkiem na wierzchu! Skąd masz takie markery do malowania wzorków? Pierwsze widzę szczerze mówiąc. Efekt jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńPolecam się na http://ograniczamsie.blogspot.com/