Top menu navigation

10/31/2016

Makaron z kremowym sosem dyniowym

Im człowiek starszy, tym więcej lubi i chętniej sięga po nowe smaki. Pod jednym z moich zdjęć na instagramie, koleżanka zaintrygowała mnie carbonarą dyniową. Puree dyniowe czekało w misce na wykorzystanie. Miało zostać zamrożone. Ale zamrozić i nic nie zrobić na teraz? Nic, nic? Jak tak można?
Nie można.
Dlatego pojawił się pomysł na sos! 



wykorzystałam:
4 kiełbaski frankfurterki (może być tez boczek lub coś innego z tłuszczykiem)
2 ząbki czosnku
1/2 średniej cebuli
Łyżka masła
1 szklanka puree z dyni
1/2 szkl. śmietanki 12%
1/2 szkl. startego parmezanu
Garść natki pietruszki (mrożonej lub świeżej)
Sól, pieprz do smaku
Garść orzeszków pini (opcjonalnie)
+
Dowolny makaron przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu*



Frankfurterki drobno kroimy. Ząbki czosnku przyciskany nożem do deski, żeby lekko pękły. Frankfurterki i czosnek wrzucamy na patelnie. Smażymy chwilę na tłuszczyku, który się wytopił. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i masło. Smażymy aż cebula się zeszkli. Wyjmujemy czosnek. Dodajemy puree z dyni i śmietanę. Chwilkę mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron z kilkami łyżkami wody, w której gotował się makaron. Wszystko mieszamy. Przed zdjęciem z patelni dodajemy parmezan i orzechy. Na talerzu dekorujemy natką pietruszki.





*ważne! Makaron lepiej gotować równo z sosem ;-) łatwiej wtedy pamiętać o zostawieniu wody, w której gotowaliśmy makaron.

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń