Top menu navigation

1/30/2016

Barszcz biały

Obiecałam drugi przepis na barszcz i oto jest!

Barszcz biały. 

Znacie? Robicie?

U nas pojawia się częściej niż barszcz czerwony.
Ostatnio w wersji delikatniejszej.


Wykorzystałam:
2,5l wywaru z warzyw i mięsa (u mnie królicze, wg tradycyjnego przepisu babci powinno być na golonce)
100ml śmietany
kilka łyżek mleka
2 łyżki mąki
sól
cukier
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie 
ocet
+ziemniaki


Przygotowanie jest bardzo proste. W mleku rozprowadzamy śmietanę i mąkę. Dodajemy do przestudzonego wywaru wraz z przyprawami do smaku (solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim, octem oraz duuuużą ilością majeranku). My podajemy zawsze z gotowanymi ziemniakami. W smaku zupa powinna być kwaśno-słodka. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz