Top menu navigation

1/30/2014

Leniwy obiad






Jesteśmy w trakcie wyjątkowo trudnej sesji. A nasze posiłki ograniczały się ostatnio do frytek i lodów. Gdyż nie wymagały one większego wysiłku. Trochę mi wstyd. Zwłaszcza po tym jak odkryłam, że nie wiele więcej czasu potrzebuję, by przygotować… 

…gnocchi. 

Uwielbiam gnocchi! Bawi mnie ich kształt. Oraz są tak delikatne, a równocześnie niezwykle sycące! Plus te, które ja kupuje gotują się dwie minuty, więc nie trzeba długo czekać. A za to raz, dwa i obiad gotowy. Tym razem zrobiłam wystąpiły w zespole z kabanosem, którego pierwszy raz zasmakowałam w takiej odsłonie.

Składniki:
1 kabanos pokrojony w kostkę
2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
4 łyżki pomidorów w kawałkach
2 garście gnocchi
Zioła prowansalskie, sól, pieprz, peperoncino
Parmezan

W garnku wstawiamy wodę na gnocchi. Patelnię z oliwą rozgrzewamy, wrzucamy rozduszony czosnek, cebulę i kabanosa – wszystko zarumieniamy, a następnie wyrzucamy czosnek, a dodajemy pomidory i przyprawy. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gnocchi odcedzamy, zostawiamy w garnku. Dodajemy dwie łyżki sosu i mieszamy. Gnocchi nakładamy na talerze, a na nie resztę sosu. Przed podaniem polecam posypać parmezanem.






Szybkie, prawda?

1 komentarz:

  1. Anonimowy9/04/2014

    Więcej takich zdjęć "step by step"

    OdpowiedzUsuń