Top menu navigation

3/24/2013

o kurczę!

Uwielbiam niedziele. Cały dzień w kuchni i uśmiech od ucha do ucha. Żałuję, że w tygodniu brakuje mi czasu na takie "drobne" przyjemności. Całe szczęście, że są niedziele. 

 

Zapiekane Kurcze


Trochę inaczej niż znane mi do tej pory.
Proste i szybki.



3 średnie piersi z kurczaka pokrojone w paseczki
2 ząbki czosnku
0,5 słoika suszonych pomidorów z kaparami w oleju z ziołami (wykorzystujemy wraz z olejem)
3 grube kromki chleba (pokrojone w kostkę)

2 garści startego żółtego sera
oliwa z oliwek
przyprawy: słodka papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie



Do naczynia żaroodpornego wlewamy 4 łyżki oliwy, łyżeczkę soli i łyżeczkę pieprzu, a następnie dodajemy piersi z kurczaka, wszystko mieszamy.


Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku ostawionym na 150 stopni (program grill termoobieg)
W między czasie przygotowujemy chlebową "pierzynkę". Do blendera dodajemy chleb, suszone pomidory z olejem i kaparami oraz czosnek.



 Wszystko miksujemy.
 
Wysypujemy zawartość blendera wysypujemy na podpieczonego kurczaka, na to starty ser. Wszystko posypujemy delikatnie słodką papryką i ziołami prowansalskimi. 10 minut w piekarniku i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz