Top menu navigation

8/17/2014

Najpyszniejsze gofry

Smaczek na gofry miałam już od hohoho! Już we Włoszech, gdzie niestety ciężko było o sensowną gofrownicę. Był, więc to obowiązkowy punkt jadłospisu po powrocie do ojczyzny. W domu mamy wspaniałą, genialną, starą gofrownicę. Ciężkie to bydle, ale gofry zawsze idealne!

W końcu przyszedł dzień, gdy udało się wyszukać w zakamarkach szaf ukochane urządzenie. 





Składniki:
1 kg mąki
750 ml wody gazowanej
250 ml mleka
125 ml oleju 
2 jajka (osobno żółtka i białka)
4 łyżki cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego


Białka ubiłam w osobnej misce. W drugiej (gigantycznej) ubiłam resztę składników na gęstą masę.
Na końcu dodaję delikatnie białka do ciasta, mieszam ostrożnie łyżką.
Ciasto rozprowadzałam na rozgrzanej powierzchni za pomocą chochli. Po czym rozpoznać czy gofry są upieczone? Same odchodzą od powierzchni gofrownicy ;)
Polecam ciepłe gofry układać na kratce, a nie jeden na drugim, gdyż w tym wypadku stają się zwiotczałe, podczas, gdy te z kratki zachowują kruchość. 
Oj chyba zrobię kolejną porcję :P


8 komentarzy:

  1. właśnie, muszę zrobić w końcu gofry :) Twoje wyglądają niesamowicie kusząco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób, zrób! Lato bez gofrów? :))

      Usuń
    2. masz rację - dzisiaj będą na deser! :)

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie.. a ja w tym roku jeszcze nie jadłam gofrów :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy8/27/2014

    świetny pomysł na deser ! ja, je podaję z dżemem ananasowym( np z firmy pińczów)

    OdpowiedzUsuń
  4. Są super i wstyd się przyznać, ale jeszcze w tym roku nie jadłam gofrów:( Muszę to czym prędzej nadrobić. Pozdrawiam drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama uwielbia wypiekać gofry, na pewno podrzucę jej ten przepis! Piękne zdjecia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry uwielbiam, te bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń