Ryba, parmezan i krakersy
Wspominałam już, że uwielbiam ryby?
Nie? To piszę Wam o tym teraz!
Dziś pragnę Wam polecić rybkę w chrupiącej panierce.
Trudno stwierdzić, który składnik gra główną rolę w tym spektaklu. Każdy kęs podkreśla wyjątkowość połączenia. Chrupiąca, złocista panierka oraz delikatna ryba. Oto, co mam Wam dziś do zaoferowania.
Rybę rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody (tak, dobrze czytacie - wyciskamy z ryby wodę ;-) ). Obtoczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb, następnie w rozmąconym jajku i teraz w mieszance (bułka tarta, drobno pokruszone krakersy oraz parmezan). Układamy na blaszce grubo wysmarowanej masłem i lekko podlewamy olejem. Pieczemy ok. 25 minut (do zezłocenia panierki), po połowie czasu obracając z jednej strony na drugą.
Aromatyczną, złocistą panierkę możecie wykorzystać do obtoczenia innych smakołyków - może kawałki kurczaka? A może warzywa?
Nie? To piszę Wam o tym teraz!
Dziś pragnę Wam polecić rybkę w chrupiącej panierce.
Trudno stwierdzić, który składnik gra główną rolę w tym spektaklu. Każdy kęs podkreśla wyjątkowość połączenia. Chrupiąca, złocista panierka oraz delikatna ryba. Oto, co mam Wam dziś do zaoferowania.
Wykorzystałam:
6 kostek fileta mrożonej ryby (mintaj)
1 jajko +1/5 szkl. wody
1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki przyprawy do ryb
1/2 szkl. drobno pokruszonych paprykowych krakersów
1/2 szkl. bułki tartej
1/2 tartego parmezanu
masło i olej do smażenia
Rybę rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody (tak, dobrze czytacie - wyciskamy z ryby wodę ;-) ). Obtoczamy w mące wymieszanej z przyprawą do ryb, następnie w rozmąconym jajku i teraz w mieszance (bułka tarta, drobno pokruszone krakersy oraz parmezan). Układamy na blaszce grubo wysmarowanej masłem i lekko podlewamy olejem. Pieczemy ok. 25 minut (do zezłocenia panierki), po połowie czasu obracając z jednej strony na drugą.
Aromatyczną, złocistą panierkę możecie wykorzystać do obtoczenia innych smakołyków - może kawałki kurczaka? A może warzywa?
Komentarze
Prześlij komentarz