Chocolate Molten Lava Cake
Do zakochania jeden krok... Jeden kęs!
Ciastko w sam raz na Walentynki i dzień tak wiosenny jak dzisiejszy! Szaro i deszczowo, maliny i gorąca czekolada wypływająca z wnętrza ciastka dodadzą Wam uśmiechu!
Co jest potrzebne?
Prawie wszystko widać na zdjęciach, ale żeby nie było wątpliwości:
1 duża kostka masła + jeszcze trochę do posmarowania foremek
2 gorzkie czekolady
2 jajka
2 żółtka
¼ szklanki cukru
1 szkl. przesianej mąki
kakao w proszku
Wykonanie:
Foremki wysmarowuję masłem i posypuję kakao. Czekoladę kroję w drobne kawałki i masło też, roztopiłam w wodnej kąpieli.
Jajka, żółtka i cukier ubijam mikserem, następnie dodaję roztopioną czekoladę i mąkę - wszystko mieszam.
Przelewam do foremek i piekę ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Aby wyjąc z foremek wystarczy delikatnie oddzielić nożem ciasto od ścianek foremki, przechylić foremkę dnem ku górze i delikatnie ostukać foremkę - ciastko wypadnie na talerzyk.
Komentarze
Prześlij komentarz