Królik wg taty
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych przepisów na mięso z królika. Nikt tak nie przygotowuje królika jak mój tata. Ma On kilka przepisów, które robią na wszystkich olbrzymie wrażenie! :)
Mięso natrzeć solą, obłożyć czosnkiem i włożyć do lodówki na 12h.
Na drugi dzień włożyć do garnka (lub na patelnię), mocno obsypać majerankiem, a następnie piec (we własnym tłuszczu, a jeśli się nie wytopi to delikatnie podlać tłuszczem) przez ok.3h pod przykryciem (do zrumienienia) na wolnym ogniu od czasu do czasu lekko podlewając wodą.
Składniki:
1 królik
sól, czosnek, majeranek
Mięso natrzeć solą, obłożyć czosnkiem i włożyć do lodówki na 12h.
Na drugi dzień włożyć do garnka (lub na patelnię), mocno obsypać majerankiem, a następnie piec (we własnym tłuszczu, a jeśli się nie wytopi to delikatnie podlać tłuszczem) przez ok.3h pod przykryciem (do zrumienienia) na wolnym ogniu od czasu do czasu lekko podlewając wodą.
uwielbiam krolika :) twn wyglada cudnie;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso królicze. Najczęściej nacieram je czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem, ale nie wpadłam na to żeby zrobić je z majerankiem:). Następnym razem spróbuje:)
OdpowiedzUsuńTaki prosty przepis, a prezentuje się tak nieziemsko :) Aż się wierzyć nie chce, że tak prosto, można zrobić tak smacznie :)
OdpowiedzUsuń