boczek i warzywa
Są takie dni, gdy wydaje mi się, że w lodówce nie ma nic. Mimo, iż znajdują się w niej produkty. Patrzę, przekręcam głowę raz w prawo, raz w lewo. Wykrzywianie twarzy w grymas też niewiele daje. Mrużę oczy i otwieram szeroko. Przestawiam produkty z półki na półkę. Niewiele to daje. Cóż. Chwytam mięso i wsadzam do brytfanny. Wyciągam rękę, a w jej zasięgu ketchup. Obok stoi miód. I domino ruszyło...
składniki:
0,5kg boczku
5 łyżek ketchupu
1 łyżka miodu
2 szkl. wody
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1 por
2 garści mrożonych warzyw z przyprawą toskańską
przyprawa toskańska
Boczek (w całości) włożyć do brytfanny. Polać ketchupem, miodem, wodą i posypać przyprawą uniwersalną. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5h. Po tym czasie pokroić boczek na średniej wielkości kawałki, dodać cienko pokrojony por, mrożone warzywa i przyprawę toskańską. Chwilę dusić na małym ogniu. Podawać z ryżem lub makaronem.
Bo boczek jest dobry na wszystko:)
OdpowiedzUsuń