Kolorowe donuts
Po czasie, ale się pojawia. Przepis na kolorowe, pieczone w piekarniku donuts. Po czasie z powodu problemów z internetem... umiejętność dodawania postów z telefonu jeszcze przede mną na liście do opanowania.
wracając do donuts....
Nie mam pojęcia jaki powinien być
skład tradycyjnych amerykańskich pączków z dziurką. Mogę się za to pochwalić
przepisem, z którego w przyszłości będę ponownie korzystać. Po wielu
eksperymentach udało mi się dojść do udanego wypieku. Udanego, delikatnego, rozpływającego
się w ustach pączusia.
Składniki (ok. 18 pączków):
100g ricotty
2 ½ szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ kostki masła
2 żółtka
1 łyżeczka soli
100ml śmietanki 30%
½ szkl. cukru
+
polewa – biała czekolada
4 łyżki kremówki
Kolorowa posypka
Mąkę i proszek do pieczenia
rozmieszałam w jednej miseczce. W drugiej mikserem ubiłam masło z cukrem (masa
przypominała piasek), nie przerywając mieszania dodawałam jajka, ser oraz mąkę
i śmietankę – dwa ostatnie składniki na zmianę. Mikser rozgrzał się do czerwoności,
ale dał radę ;)
Zawinęłam ciasto w folię i
wstawiłam na 1h do lodówki. Po godzinie wyjęłam i rozwałkowałam podsypując
mąką. Przy pomocy szklanki wycinałam kółka, w których wycinałam mniejsze (do
tego wykorzystałam mini kółko od foremek do ciastek, ale można wykorzystać np.
kieliszek).
Piekłam w piekarniku ok. 25
minut. Włożyłam do średnio rozgrzanego piekarnika i obserwowałam pączki. Uwaga!
Pączki nie rumienią się na wierzchu, łatwo je spalić.
Polewę roztopiłam zgodnie z
instrukcją na opakowaniu + pod koniec dodałam śmietankę. Posypkę wysypałam na talerzyk. Pączki lekko
przestudziłam. Maczałam w polewie a następnie w posypce. I takie od razu zjadaliśmy :)
Wyglądają bajecznie.
OdpowiedzUsuń