Potrawka z kurczaka
Przepis pochodzi z książki "Współczesna
kuchnia polska" autorstwa Henryka Dębskiego (wyd. w Warszawie w 1985r.).
W książce jest przepis na potrawkę z indyka, pozwoliłam sobie na
modyfikacje -przepis w wersji "po" poniżej.
Potrawka zawsze kojarzyła mi się ze szpitalnym jedzeniem, z jedzeniem jałowym i mało przyjemnym... Potrawka z poniższego przepisu była DUŻYM zaskoczeniem!
W kwestii ilości porcji wystarczyło dla 5 bardzo głodnych dorosłych osób (3 kobiety + 2 mężczyzn) :)
składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
2 małe marchewki
1/2 puszki zielonego groszku
1 mała cebulka
4dkg masła lub margaryny (wykorzystałam masło)
4dkg mąki
100ml śmietany
1 żółtko
natka pietruszki
sól, pieprz,cukier
sok z cytryny do smaku
Wygląda apetycznie. :) Jakiej śmietany użyłaś?
OdpowiedzUsuń12% :)
UsuńBardzo lubię tą potrawkę i zawsze, kiedy przygotuję rosół, to na drugi dzień serwuję rodzince na obiad to właśnie danie :)
OdpowiedzUsuń