Barszcz zabielany
12 zup w 12 miesięcy
Styczeń - miesiąc barszczu.
Jak Wam poszło?
Dostałam info o dwóch. Dorzucam dwa swoje ;-)
Jako pierwszy - barszcz zabielany
Oczyszczone buraki pokroiłam w krążki i dodałam do gorącego wywaru wraz z przyprawami (liść laurowy oraz ziele angielskie). Gotowałam godzinę. Po tym czasie przecedziłam. Dodałam sól, ocet i cukier do smaku. Połowę buraków* starłam dodając do zupy. W kilku łyżkach mleka rozmieszałam śmietanę i mąkę. Wlałam do zupy. Chwilę gotowałam. Przed podaniem posypałam koperkiem.
Z czasów wakacji i ferii u babci pamiętam, że babcia zawsze robiła do tego ziemniaki ze skwarkami, a my drążyliśmy tunel :)
*z drugiej połowy przygotowałam zasmażane buraczki
Styczeń - miesiąc barszczu.
Jak Wam poszło?
Dostałam info o dwóch. Dorzucam dwa swoje ;-)
Jako pierwszy - barszcz zabielany
wykorzystałam:
2,5l wywaru z warzyw i mięsa (u mnie z królika)
1kg buraków
100ml śmietany
kilka łyżek mleka
2 łyżki mąki
koperek
sól
cukier
majeranek
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Z czasów wakacji i ferii u babci pamiętam, że babcia zawsze robiła do tego ziemniaki ze skwarkami, a my drążyliśmy tunel :)
*z drugiej połowy przygotowałam zasmażane buraczki
Komentarze
Prześlij komentarz