Faszerowana pierś

Porządkując zdjęcia na dysku zauważyłam kilka folderów z przepisami, które miały, ale z jakiś powodów jeszcze się nie pojawiły na blogu. Najwyższa pora nadrobić zaległości ;) 
Już niedługo jesień, okres grzybobrania - przepis będzie jak znalazł! 






Wykorzystałam:
4 piersi z kurczaka
400g mrożonych grzybów
150 ml wytrawnego białego wina
małą cebulę
1 op. sosu pieczeniowego ciemnego
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka



Cebulkę drobno pokroiłam i razem z mrożonymi grzybami wrzuciłam na patelnię smażąc na małym ogniu na oliwie z oliwek. Pierś z kurczaka umyłam i nacięłam wzdłuż. Do miseczki wsypałam przyprawy i wlałam oliwę z oliwek, dokładnie wymieszałam. Gdy grzyby się trochę podsmażyły podlałam je winem i dusiłam jeszcze ok 5 minut. Po czym delikatnie odcedziłam grzybki, którymi nafaszerowałam mięso. Wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw natarłam nafaszerowane piersi z kurczaka i smażyłam je na małym ogniu na patelni grillowej. W międzyczasie z tego, co mi zostało po podsmażaniu grzybów zrobiłam sos wykorzystując gotową mieszankę do sosu pieczeniowego. Pierś z kurczaka często obracałam, czas smażenia wyniósł ok. 45 minut.







Komentarze

  1. jaka dobra.... o jacie! idę na kolację ;p zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. miłe urozmaicenie codziennego menu (:
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne i pomysłowe! Zapraszam do akcji Faszerujemy 2014 na Durszlak.pl.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z przyjemnością :) jak tylko ogarnę jak dołączyć do akcji... :)

      Usuń
    2. Niestety nie mam pojęcia jak dołączyć baner do postu i post do akcji :(

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty