Ekspresowe rogaliki
Idealne na gości "Hej, jak to się jechało do Ciebie? Bo tak za 30 minut byśmy byli. Grzej wodę na kawkę!" oraz na dzień, gdy trzęsie nas na coś słodkiego, a lenistwo nie pozwala na długie babranie się przy miskach, a tym bardziej na późniejsze ich mycie! To drugie, dla mnie, jest o wiele gorsze!
Warto mieć w domu gotowe ciasto francuskie, po które w razie potrzeby można szybko sięgnąć.
Ciasto rozwinęłam, przecięłam wzdłuż na pół a następnie na trójkąty równoramienne (zostały 4 prostokątne, je też wykorzystałam, choć zwijanie było ciut trudniejsze). Trójkąty posmarowałam cienko marmoladą (u mnie różana). Zwijałam w trójkąty. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam do zezłocenia się. Serio idzie szybko! Szybciej, gdy włożycie do nagrzanego piekarnika, ja włożyłam do chłodnego.
*marmoladą, dżemem, kremem czekoladowym
Warto mieć w domu gotowe ciasto francuskie, po które w razie potrzeby można szybko sięgnąć.
Wykorzystałam:
1 op. gotowego ciasta francuskiego
kilka łyżek ulubionej marmolady* (lub tej, która jest pod ręką ;-) )
Ciasto rozwinęłam, przecięłam wzdłuż na pół a następnie na trójkąty równoramienne (zostały 4 prostokątne, je też wykorzystałam, choć zwijanie było ciut trudniejsze). Trójkąty posmarowałam cienko marmoladą (u mnie różana). Zwijałam w trójkąty. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam do zezłocenia się. Serio idzie szybko! Szybciej, gdy włożycie do nagrzanego piekarnika, ja włożyłam do chłodnego.
*marmoladą, dżemem, kremem czekoladowym
Tak, ciasto francuskie powinno zawsze mieć się w zamrażarce:)
OdpowiedzUsuń