Sernik Nowojorski
Do tej pory tego ciasta próbowałam z...mrożonki ;) cóż, tak. Większość kawiarni oferuje ciasta mrożone w tym i sernik nowojorski.
Od dłuższego czasu chciałam przygotować wersję domową. Szukałam przepisu i znalazłam inspirację tu
Inspirację, bo niezbyt mi poszło trzymanie się wytycznych.
Wykorzystałam:
spód:
250g herbatników
125g masła
ser:
750g sera twarogowego
3 jajka
180g śmietany 18%
2 łyżki cukru
aromat waniliowy
1 szklanka jagód - do dekoracji
wrzątek
1 szklanka jagód - do dekoracji
wrzątek
Herbatniki zmieliłam na piasek w malakserze. Masło roztopiłam i małym strumieniem dodawałam do herbatników cały czas miksując.
Dno tortownicy (26cm) posłużyło mi za środek rozgwiazdy z folii aluminiowe. Miała ramiona tak szerokie, by po dopięciu brzegu do dna, można było zabezpieczyć folią dookoła, żeby woda się do środka nie wdarła.Masę ciasteczkową wgniatamy w dno tortownicy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą do gładkiej konsystencji. Przekładamy do formy z ciastkami.
Jagody blendujemy. Za pomocą strzykawki (albo uwaga! słomki) nakładamy kleksiki na wierch i przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków tworzymy esy-floresy (patyczek wkładamy w kleks i przeciągamy pod dowolnym kątem).
Całą formę z ciastem umieszczamy w większej, do której wlewamy wrzątek do ok. 1/2 wysokości ciasta. Pieczemy ok. godzinę w mocno nagrzanym piekarniku.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą do gładkiej konsystencji. Przekładamy do formy z ciastkami.
Jagody blendujemy. Za pomocą strzykawki (albo uwaga! słomki) nakładamy kleksiki na wierch i przy pomocy drewnianego patyczka do szaszłyków tworzymy esy-floresy (patyczek wkładamy w kleks i przeciągamy pod dowolnym kątem).
Całą formę z ciastem umieszczamy w większej, do której wlewamy wrzątek do ok. 1/2 wysokości ciasta. Pieczemy ok. godzinę w mocno nagrzanym piekarniku.
Umarłam topiąc się we własnej ślinie - pycha! :D
OdpowiedzUsuńMniam! Rewelacyjnie wygląda i chętnie sprawdzę czy tak też smakuje!
OdpowiedzUsuń