Leniwy obiad
Jesteśmy w trakcie wyjątkowo trudnej sesji. A nasze posiłki
ograniczały się ostatnio do frytek i lodów. Gdyż nie wymagały one większego
wysiłku. Trochę mi wstyd. Zwłaszcza po tym jak odkryłam, że nie wiele więcej
czasu potrzebuję, by przygotować…
…gnocchi.
Uwielbiam gnocchi! Bawi mnie ich kształt. Oraz są tak
delikatne, a równocześnie niezwykle sycące! Plus te, które ja kupuje gotują się
dwie minuty, więc nie trzeba długo czekać. A za to raz, dwa i obiad gotowy. Tym
razem zrobiłam wystąpiły w zespole z kabanosem, którego pierwszy raz
zasmakowałam w takiej odsłonie.
Składniki:
1 kabanos pokrojony w kostkę
2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli
Ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
4 łyżki pomidorów w kawałkach
2 garście gnocchi
Zioła prowansalskie, sól, pieprz, peperoncino
Parmezan
W garnku wstawiamy wodę na gnocchi. Patelnię z oliwą rozgrzewamy,
wrzucamy rozduszony czosnek, cebulę i kabanosa – wszystko zarumieniamy, a
następnie wyrzucamy czosnek, a dodajemy pomidory i przyprawy. Gdy woda zacznie
się gotować wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gnocchi odcedzamy, zostawiamy w garnku. Dodajemy dwie łyżki sosu i mieszamy.
Gnocchi nakładamy na talerze, a na nie resztę sosu. Przed podaniem polecam
posypać parmezanem.
Szybkie, prawda?
Więcej takich zdjęć "step by step"
OdpowiedzUsuń